Posted on Leave a comment

Poklon za slavu

Poklon za slavu

Bliži se sezona slava kada, osim bogate trpeze za svoje goste, pripremamo i poklon za slavu dragih prijatelja ili bliskih rođaka. Slavljenje sveca nasleđujemo od svojih predaka. Samim tim, ova tradicija je danas okosnica porekla i identiteta. Svake godine, uz ikonu, slavski kolač, sveću, žito i vino, gotovo svaka porodica na našim prostorima slavi hrišćanskog sveca kao svog zaštitnika kuće.

Najčešće slave kod Srba su:

Mitrovdan (8. Novembra), Sveti Nikola (19. Decembra), Arandjelovdan (21. Novembra), Sveti Sava (27. Januara) i Djurdjevdan (6. Maja).

Značenje slavskog poklona

Ovo je važan dan za svaku porodicu koja slavi. Zbog toga sa pažnjom biramo slavski poklon. Njime želimo da izrazimo poštovanje prema domaćinima i tradiciji. Kako biste ovaj „zadatak“ što uspešnije obavili, nemojte uzimati prvo vino ili bombonjeru koje nađete na rafu. Naš savet je da razmislite koji su to ukusi koje oni najviše vole. Da li je u pitanju belo penušavo vino ili crno vino bogatijeg ukusa i određenog nivoa tanina? Domaća rakija ili viski fine aromatične postojanosti? Možda su kvalitetni slatkiši ili kafa nešto što će ih više obradovati?

Kada na ovaj način birate poklon za slavu, domaćine nikada nećete ostaviti ravnodušnim. Međutim, važna je i dekoracija poklona. Ako se potrudite da vaš poklon bude lepo dekorisan i simbolično podseti na tradiciju, budite sigurni da će ih takav znak pažnje obradovati.

Šta pokloniti za slavu

Kako izabrati poklon za slavu kada ste daleko

Danas, kada se zbog novonastalih okolnosti, ređe okupljamo, ne treba zaboraviti da su ovakve prilike i dalje od velikog značaja. U takvim situacijama uvek možete online izabrati željeni slavski poklon. Ličnom isporukom ili kurirskom službom on će biti bezbedno isporučen na adresu vaših baka i deka, drugih rođaka ili prijatelja. Iznenadite ih uz samo nekoliko klika. Ako nemate ideju šta biste im poklonili, u nastavku možete naći predloge dekorisanih poklona za ovu priliku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *